Nieuws:

Vluchten om het beste uit jezelf te halen

Door: Sanne | 8 maart 2019 - 13:36
Vluchten om het beste uit jezelf te halen

Voor Internationale Vrouwendag heeft de HIN verschillende vrouwen werkzaam bij de gemeente Den Haag geïnterviewd. Deze zijn gepubliceerd op het intranet. Het verhaal van Tahmina Akbari, werkzaam als consulent Inkomensbeheer bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten we ook extern te publiceren.

Vluchten
In de zomer van 1997, op 7-jarige leeftijd ben ik na een lange reis aangekomen in Nederland. Ik ben gevlucht uit Afghanistan, omdat het niet meer veilig was vanwege het Taliban-regime. De toekomst van Afghanistan zag er somber uit, vooral voor vrouwen. We werden onderdrukt en er was sprake van geweld. Een boerka dragen was verplicht en je mocht geen onderwijs volgen. Voor vrouwen was het geen fijn land, vandaar dat het tijd was om ergens anders een veilig bestaan te vinden. 

Toen ik in Nederland aankwam, ging er een wereld voor me open: gelijke rechten (en kansen) voor zowel de vrouw als de man. Het klinkt misschien gek, maar ik kan me nog goed herinneren dat ik verbaasd was over het feit dat ik zonder zorgen samen met mijn zus naar school kon lopen. En ik zat op zwemles! Wel had ik erg moeite met de Nederlandse grammatica. Het leren van de Nederlandse taal ging dan ook met vallen en opstaan.’

Het beste uit jezelf halen
‘Voor mijn ouders was het volgen van goed onderwijs erg belangrijk. Zij hadden hier dan ook alles voor over. In Nederland had ik als vrouw alle vrijheid en ontelbare mogelijkheden om dit te behalen. Elke jaar werd ik dan ook gepusht om het beste uit mezelf te halen. Een 6 op mijn cijferlijst was niet voldoende. 

Toch is mijn moeder mijn grote inspiratiebron. Mijn moeder bracht mij bij hoe belangrijk het is om goed te zijn voor onze medemensen. Daarnaast is het een ontzettend sterke vrouw, die elke keer als ze valt, weer alle moed verzamelt om toch weer door te gaan. Ze doorstond de oorlog en liet alles achter toen ze verhuisde naar een onbekend land, dat een andere cultuur had dan ze gewend was en waar ze de taal niet sprak. Ze nam zoveel dappere beslissingen in het leven en bleef altijd positief. Ze was bereid te werken aan een betere situatie voor ons.’

Rechtvaardigheid
‘Na het behalen van mijn hbo-diploma bestuurskunde ben ik meteen gaan solliciteren. Voor mij was dit niet makkelijk. Dit gaf iedere afwijzing in ieder geval mij het idee. Ik voldeed aan de voorwaarden, maar ik was niet wat ze ‘zochten’. Want ik was een vrouw, een ex-vluchteling, moslim en Afghaans.

Desondanks alle afwijzingen heb ik de moed niet opgegeven. In 2017 kwam ik terecht bij de gemeente Den Haag, dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid als consulent Inkomensbeheer. Dit gaf mij een ontzettende ‘boost’, ondanks het feit dat ik van ene op de andere dag in een nieuwe stad - zonder spullen, zonder vrienden - opnieuw moest beginnen. 

Ik krijg ontzettend veel energie van de mensen om mij heen. Ik praat graag en ik wil graag afwisselend werk doen, omdat ik op deze manier nieuwe mensen leer kennen en ontdek wat mensen beweegt. Daarnaast heb ik altijd iets gehad met rechtvaardigheid. Ik vind het belangrijk dat de mens ontvangt waar hij recht op heeft en dat alles ‘goed’ geregeld is, voor iedereen. Helaas kom ik nog te vaak situaties tegen dat dit bewust nog niet gebeurt. 

In mijn werk als consulente houd ik mij dagelijks bezig met de 2 dingen waar ik energie van krijg. Ik kom vaak tussen de mensen en vanwege mijn afwisselende taken spreek ik dagelijks ook burgers die een dienst bij ons hebben lopen.’

Gelijke kansen
‘Ik vind dat vrouwen dezelfde kansen moeten krijgen als mannen. Hierin hoort ook dat mannen huishoudelijke taken op zich nemen of taken zoals de kinderen naar school brengen. Naar mijn mening staan deze dingen met elkaar in verband. Op het moment dat de man de taken van een vrouw overneemt, zal de vrouw ook meer ruimte en tijd krijgen om dezelfde kansen te kunnen ambiëren. Dus het is tijd dat de traditionele rolpatronen worden doorbroken!’

De Haagsche Inclusie netwerken
Deze reeks interviews zijn georganiseerd voor internationale vrouwendag door de HIN. De HIN is een overkoepelend initiatief waarin medewerkers van de gemeente Den Haag die diversiteit en inclusie een warm hart toedragen, samen met de interne medewerkers-netwerken hun krachten bundelen. Zij zetten zich actief in voor een inclusieve organisatie. Zij streven naar een werkcultuur waar iedereen zich thuis en gewaardeerd voelt.