Nieuws:

'Na 4 jaar lang met meerdere tegenslagen had ik nooit durven dromen dat ik zo ver zou komen'

Door: AMC | 10 september 2019 - 12:27
'Na 4 jaar lang met meerdere tegenslagen had ik nooit durven dromen dat ik zo ver zou komen'

In het kader van het éénjarig bestaan van Het Netwerk Onbeperkt Inclusief hebben wij 5 medewerkers met een beperking werkzaam bij de gemeente Den Haag geïnterviewd. De interviews gaan over de persoon, obstakels, ervaringen en werk.

Vandaag het woord aan Sita Mohabir, werkzaam als Adviseur Matching, van beperking naar talent.

 

Mijn wereld op zijn kop
Als klein meisje wilde ik al graag anderen helpen, ik kwam op voor de kinderen in mijn klas die gepest werden of het iets moeilijker vonden om mee te komen. Mijn droom was om anderen te helpen in de vorm van kinderarts. Op mijn 17e veranderde echter alles, ik kreeg kanker.

Ik moest stoppen met school en ging in behandeling met de verwachting dat alles goed zou komen. Helaas was dit niet direct het geval. Ik belande 6 weken in coma door de bijwerkingen van de chemo en daar bovenop kreeg ik een infectie in mijn heupen. Ik moest opnieuw leren lopen, eerst zonder heup en daarna met een nieuwe heup. Ook mijn longfunctie is aangetast waardoor ik op dit moment nog 43 procent longfunctie heb. Mijn moeder was echt mijn inspiratiebron om mijn leven weer op te pakken. Ze zei altijd tegen mij: ‘opgeven is geen optie, jij kan dit’. Ze stond altijd voor mij klaar en zeker in de tijd waarin het minder ging stond mijn moeder dag en nacht aan mijn zijde en bleef altijd doorzetten, ook na alle tegenslagen die zij zelf meemaakte.

Met mijn inspiratiebron aan mijn zijde
Na 4 jaar lang behandeld te zijn geweest was ik klaar met alle operaties. Ik wilde door met mijn leven maar kinderarts werd het niet meer, mijn belastbaarheid was daar te laag voor. In mijn omgeving zag ik veel jongeren die ziek waren, moeilijk konden re-integreren en werken in de samenleving. Ik wilde hier werk van maken en met de ambitie om een eigen re-integratiebureau te beginnen begon ik de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming. Hier leerde ik een sociale ondernemer te worden en bij te dragen aan oplossingen voor maatschappelijke problemen. Zo ook voor mijn derde-jaarstage bij het opzetten van het project “Van beperking naar talent”. Waar ik kansen creëerde voor mensen met een beperking bij wie het minder makkelijk lukt op de arbeidsmarkt.

Een nieuw netwerk
Ik mocht na mijn stage het project “Van Beperking naar Talent” bij de Gemeente Den Haag voortzetten. En hoewel ik de medewerkers die ik plaatste zag opbloeien van een knopje naar een bloem, merkte ik dat er ook de behoefte was naar onderlinge ondersteuning van medewerkers die met een beperking werken en tegen soortgelijke problemen aanlopen. Ik wilde medewerkers en teams dichterbij elkaar te brengen door kennissessies en workshops te verzorgen. Mijn idee was om een netwerk op te zetten welke bijdraagt aan de diversiteit en inclusie van de organisatie. En zo bij te dragen dat iedere medewerker, ongeacht (etnische) achtergrond, seksuele geaardheid, geloofsovertuiging of arbeidsbeperking, een geschikte werkplek en -omgeving heeft om te floreren, het beste uit zichzelf kan halen, en gewaardeerd wordt om zijn talent.

Met het eenjarig bestaan van netwerk Onbeperkt Inclusief kan ik zeggen dat wij hieraan bijdragen. We organiseren verschillende sessies en evenementen, zijn een meldpunt voor problemen op het werk voor medewerkers met een beperking en hebben een buddy netwerk opgezet. Het is belangrijk dat we dit doen omdat het nog altijd niet vanzelfsprekend is om een kandidaat met een beperking aan te nemen. In de 2,5 jaar dat ik dit werk doe hebben we zeker grote stappen gezet. Maar we hebben nog een weg te gaan. Ik hoop dat we als organisatie iedere dag inclusiever worden. Een werkgever voor iedereen, volledig toegankelijk en waar het aannemen van iemand met een beperking geen gedoe is maar juist een kans. 

Iedereen heeft talent
Wat ik aan iedereen wil meegeven is om te kijken naar de talenten die jij, je collega’s en misschien wel de nieuwe medewerker bezitten. Ik ben van mening dat iedereen talenten juist kan inzetten om jezelf te zijn op je werkplek en deze in te zetten zodat je met veel werkplezier je werk goed kan doen.

Want ook al heb ik een beperking, ik heb ook ontzettend veel talenten. En heeft niet iedereen zo zijn beperkingen? De een vindt presenteren of schrijven lastig, de ander wil liever geen baan waarbij je enorm sociaal moet zijn. Het belangrijkste is hoe je om gaat met waar je wel goed in bent en welke stappen je voor jezelf maakt om te doen waar je gelukkig van wordt. Laat je de imperfecties of beperkingen op de voorgrond staan of ga je proactief aan de slag met je talenten? Ik kies voor het laatste en ben daarom trots dat het netwerk Onbeperkt Inclusief haar eenjarig bestaan viert en ik mij nog iedere inzet voor een diversere en inclusievere organisatie.

Het Netwerk Onbeperkt Inclusief zet zich in voor een organisatie ‘waarin we ons allen thuis voelen’, ook medewerkers met een beperking. Het netwerk wil actief bijdragen aan een organisatie waarin alle medewerkers gewaardeerd worden om hun talenten en kwaliteiten, rekening houdend met de onderlinge verschillen en overeenkomsten.