Nieuws:

'Je moest meer kunnen dan een ziende, en van je af kunnen bijten!'

Door: AMC | 10 september 2019 - 12:35

In het kader van het éénjarig bestaan van Het Netwerk Onbeperkt Inclusief hebben wij 5 medewerkers met een beperking werkzaam bij de gemeente Den Haag geïnterviewd. De interviews gaan over de persoon, obstakels, ervaringen en werk.

Vandaag het woord aan Inge Dix-Dijkhuizen, werkzaam als Medewerker 14070.
 

1 op de 8000
Ik werk al 28 jaar bij de gemeente Den Haag. Sinds 2013 ben ik de enige volledig blinde medewerker op een personeelsbestand van zo’n 8.000 mensen. Hier ben ik absoluut niet trots op want dit toont aan hoe slecht het gesteld is met het aantal medewerkers met een visuele beperking. Hier moet iets aan gebeuren en daar wil ik me, als lid van het Netwerk Onbeperkt Inclusief, sterk voor maken!
 

Mijn start bij de gemeente
In 1989 kwam ik in contact met Ton Wensveen, arbeidsdeskundige van de gemeente. Hij probeerde voor mij te zoeken naar mogelijke functies bij verschillende diensten. Dit lukte niet overal, soms wilde ze “gezonde” meiden als ondersteuning, of zou ik in een kamertje worden weggestopt, wat mij dus helemaal niets leek!
 

Uiteindelijk kwam ik bij de Gemeentelijke Belastingdienst, nog net onderdeel van de Gemeentelijke Dienst Geldzaken maar al snel een zelfstandige dienst. Het duurde erg lang voor ik er kon werken omdat de aanvraagprocedure van mijn hulpmiddelen erg lang duurde. Na een lange inwerkperiode heb ik 9 maanden met behoud van mijn AAW-uitkering, nu Wajong, diverse werkzaamheden gedaan. Per 1 maart 1991 kwam ik in een Werkervaringsproject terecht en na een jaar kreeg ik mijn vaste aanstelling. In het begin was ik erg assertief, maar zo was ik ook opgevoed op het Koninklijk Instituut tot Onderwijs van Blinden in Huizen. Je moest meer kunnen dan een ziende en van je af kunnen bijten.
 

Een andere omgeving
Bij de afdeling Aanslagregeling heb ik 15 jaar gewerkt, de laatste periode deed ik de eerstelijnsopvang aan de telefoon. Toen bekend werd dat die gesprekken naar het Gemeentelijk ContactCentrum gingen, leek dit voor mij een goed moment om mee te verhuizen. Een heel andere omgeving, veel meer geluid om me heen, hectischer. Een hele omschakeling wat ik heel spannend vond!
 

Helaas lukte het niet om allround te worden omdat de website nog niet zo goed toegankelijk was als nu voor mensen met een visuele beperking. Mijn apparatuur, een schermleesprogramma, brailleleesregel en spraak, konden al die informatie moeilijk verwerken waardoor de gesprekken te lang duurden. Ik hield het daarom bij de vragen over belastingen. Na enige jaren kwam daar e-mail bij, een welkome afwisseling, zeker als de calls van belastingen minder waren. Vanaf eind 2011 behandel ik alleen e-mails, de andere social mediakanalen komen hopelijk spoedig.
 

Durf te vragen
Obstakels zijn er altijd, letterlijk en figuurlijk. Daar heb ik goed mee leren omgaan, al blijft het vaak moeilijk. Door de jaren heen heb ik veel verhuizingen meegemaakt en telkens moest ik de route van en naar werk en binnen het gebouw leren. Daarvoor schakelde ik een mobiliteitstrainer van Visio in. Die stonden vaak voor grote uitdagingen. De laatste was het Stadhuis, een gebouw waar je als blinde helemaal niet zelfstandig kunt lopen. Dit geldt overigens ook voor Stadskantoor Leyweg waar ik hiervoor werkte. De ingang Haagse Lobby en de goederenlift in de G-vleugel zijn voor mij de oplossing van de eeuw omdat ik zo zelfstandig naar mijn werkplek kan komen. Maar wat als de lift defect is of iets anders? Dan heb ik een groot probleem. Gelukkig zijn de beveiligers van het IDC mij dan heel behulpzaam om mij op weg te helpen. Verder heb ik als tip voor toekomstige collega’s met een (visuele) beperking: computervaardigheid is erg belangrijk. Je moet je aanpassingen goed kennen en ook veel kennis hebben van kantoortoepassingen. Maar vlak je sociale vaardigheden niet uit en durf om hulp te vragen als dat nodig is.
 

Het Netwerk Onbeperkt Inclusief zet zich in voor een organisatie ‘waarin we ons allen thuis voelen’, ook medewerkers met een beperking. Het netwerk wil actief bijdragen aan een organisatie waarin alle medewerkers gewaardeerd worden om hun talenten en kwaliteiten, rekening houdend met de onderlinge verschillen en overeenkomsten.