Nieuws:

Met sport laat ik voortdurend zien dat ik mijn beperking juist heb verslagen

Door: AMC | 13 september 2019 - 13:10
Met sport laat ik voortdurend zien dat ik mijn beperking juist heb verslagen

In het kader van het éénjarig bestaan van Het Netwerk Onbeperkt Inclusief hebben wij 5 medewerkers met een beperking werkzaam bij de gemeente Den Haag geïnterviewd. De interviews gaan over de persoon, obstakels, ervaringen en werk.

Vandaag het woord aan Rudy de Jonge, werkzaam als manager bij Dienst Publiekszaken- KCC.

Mensen met een handicap zijn niet zielig
Het leven met een handicap is niet altijd makkelijk. Mensen met een handicap moeten letterlijk en figuurlijk drempels overwinnen. Ik mis sinds mijn geboorte mijn linkerarm. Maar als ik naar mijn handicap kijk zie ik juist kracht, creativiteit en doorzettingsvermogen. Mensen met een handicap zijn niet zielig! We hebben juist de gave om mogelijkheden te zien daar waar anderen vergeten te kijken. Ik ben voortdurend op zoek naar mogelijkheden. Mijn grootste motivatie krijg ik juist van mensen die zeggen en/of denken dat ik iets niet kan.

Soms lukt het niet, maar ik blijf doorgaan!
Door mijn handicap ben ik iemand die voortdurend zijn grenzen opzoekt. Zo heb ik met kickboksen meerdere wedstrijden gewonnen tegen vechters zonder handicap. Daarnaast heb ik meerdere obstacle runs verslagen van 42 tot maar liefst 93,9 km. Tot slot was ik de eerste deelnemer met een handicap die zich heeft weten te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Amerika. Ik hoop mensen te inspireren om nooit op te geven. Ik heb tot nu toe alles gedaan, waarvan ik dacht dat ik het niet kon. Soms lukt het niet, maar ik blijf doorgaan! Als je een obstakel in je leven tegenkomt, probeer het dan gewoon nog eens en blijf proberen tot je erbij neervalt. Als je maar hard genoeg werkt ben je tot heel veel in staat.

Duurzaam integreren
Om mensen met een arbeidsbeperking duurzaam te integreren, is het van belang om een beleid te voeren dat past binnen de bestaande structuren van een bedrijf of organisatie. Binnen mijn ervaring is gebleken dat er voor iedere soort beperking er wel een oplossing te vinden is, ook al duurt dit soms erg lang. Het is goed mogelijk om bestaande functies aan te passen aan de mogelijkheden of de kwaliteiten van een werknemer, jobcarving. Dit proces wordt vereenvoudigd wanneer er voor de werknemer ruimte is om te vertellen over zijn beperking. Het is tijdens dit gesprek voor de werknemer van belang om vooral de nadruk te leggen op zijn sterke punten, maar ook de zwakke punten te benoemen. Werknemers die aangeven wat zij nodig hebben om, ondanks hun beperking, de taken binnen een functie uit te voeren, vergroten hun kans om een duurzame arbeidsplaats te vinden.

Anderen helpen met het behalen van doelstellingen
Nu is het mijn doel om anderen te helpen met het behalen van hun doelstellingen. Mijn (sport)achtergrond en passie om anderen te motiveren en te inspireren komen hier bij elkaar. Niet alleen als trainer bij mijn eigen sportschool maar ook als manager bij de gemeente Den Haag. Veel mensen inspireren mij op verschillende vlakken. Als manager probeer hiervan te leren om zo een betere versie van mijzelf te maken. Zo is het mijn ambitie om meer gelijkwaardigheid en betrokkenheid te creëren. We zijn er nog niet maar er zijn veel collega’s die hard werken aan een inclusieve dienstverlening, die niemand buitensluit.  Daarin wil ik ook meegeven aan iedereen. Laat jezelf verrassen. Mensen met een handicap hebben zeer zeker ook talenten. Wees oprecht geïnteresseerd in elkaar en dat wat onbekend is. Probeer niet te oordelen, maar ga het gesprek aan.
“Je bent pas echt beperkt, als je niets leert van mensen met een beperking!”

Het Netwerk Onbeperkt Inclusief zet zich in voor een organisatie ‘waarin we ons allen thuis voelen’, ook medewerkers met een beperking. Het netwerk wil actief bijdragen aan een organisatie waarin alle medewerkers gewaardeerd worden om hun talenten en kwaliteiten, rekening houdend met de onderlinge verschillen en overeenkomsten.