Geeta Sobhie

Business controller sociaal domein
"Geef me chaos en ik maak er structuur van!"

Eerst naar de breedte kijken en dan de diepte in!

Na mijn middelbare school heb ik bij twee accountantskantoren, een Holding company, in het onderwijs als docente op middelbare school en bij de Provincie Fryslân gewerkt. Al werkend ben ik opleidingen gaan volgen, zoals de HEAO en Register Controller (RC). Toen ik tien jaar geleden bij de gemeente Den Haag kwam te werken, heb ik eerst mijn RC opleiding aan de Erasmus Universiteit afgerond en daar ook nog mijn Certified Public Controlling (CPC)  aan toegevoegd. Mijn werkplek is voornamelijk op het Spui. Maar voor overleggen of werkgroep vergaderingen  ga ik ook regelmatig langs bij andere gemeenten of naar de GGD aan het Westeinde. Mijn agenda zit vaak volgeboekt, maar als de algemeen directeur, businesspartner sociaal domein of directie van de sector mij nodig heeft voor een advies ben ik er natuurlijk.

Het leukste aan mijn werk? Geef me chaos en ik maak er structuur van! Daarmee kon ik me uitleven toen ik de gemeenschappelijke regeling GGD en Veilig Thuis in mijn takenpakket kreeg. Veilig Thuis is het centrale advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld of kindermishandeling te maken krijgt. Niet alleen voor slachtoffers en plegers, maar ook voor omstanders en professionals.  De gemeenschappelijke regeling is  een samenwerkingsverband met negen gemeenten (inclusief de gemeente Den Haag) met een  budget van 27 miljoen euro. Ik mocht de  gemeenschappelijk regeling structuur geven, coördineren en zorgen dat uiteindelijk de begroting werd aangenomen door het algemeen bestuur. Dat was heel mooi, een traject dat vanuit een complexe situatie goed is afgerond. Nu is de gemeenschappelijke regeling GGD en Veilig Thuis een vast onderdeel bij de verschillende (negen) gemeenten. Omdat we met acht andere gemeenten samenwerken is goede communicatie belangrijk. Met z’n allen werken we intern hard om deadlines te halen, ook al betekent dat dat we in de avond en het weekend moeten werken. Het mooie is dat bij iedereen de wil er is om dingen klaar te krijgen.

Schitterend  aan de functie van business controller is dat je op verschillende niveaus werkzaam bent. Het ene moment zit je met de algemeen directeur aan tafel of ben je trekker van een begrotingsprojectgroep en het andere moment maak je onderdeel uit van een regionale toets team namens de gemeente Den Haag.  Als controller moet je altijd kritisch blijven, welke rol je in een traject ook hebt, ik ben altijd alert welke pet ik op heb, ben onafhankelijk maar toch flexibel. Altijd eerst naar de breedte kijken en dan de diepte in. Wekelijks loop ik in een driehoeksoverleg met financieel beleidsmedewerkers en financial controllers onder andere de besluit- en actielijsten door. Iedereen krijgt de ruimte om aan te geven wat hem of haar bezighoudt  en /of hoe zij met vragen omgaan. Wat mij vooral aanspreekt in de bedrijfscultuur bij Den Haag is  de verscheidenheid aan mensen, de complexiteit aan taken en de vele interne doorgroeimogelijkheden. Afhankelijk van je ambitie en ervaring zijn er verschillende manieren om bijvoorbeeld business controller te worden. Vaak zie je dat iemand begint als trainee of financieel medewerker, doorgroeit tot projectcontroller of financial controller en uiteindelijk business controller wordt.

Headerfoto: Bert Mellink